Forum Ana Sayfa | Siteye Git | Forum Haritasi
   
A- Smear Testi Sonu..  B- Ascus, Cin1, Cin..  C- Kolposkopi, Leep.. 

   
Konuyu Açan Konu    Aktif  1
offline doktorbune Eklenme/Güncelleme Trh : 22.05.2013  Toplam Okunma : 7312  Bugün : 5  

toplam2giriş
Üye No: 872
Üye Oluşu:
22.05.2013
Son Giriş:
23.5.2013 17:55:49
Nerden:
İSTANBUL
Konu  : 1
Mesaj : 0
Ascus çıktı, leep gerekli mi..

Merhaba; Yardımınıza ihtiyacım var, fikir edinmek açısından.. Mukoza girişinde siğiller ortaya çıktı, yapılan smear testinde ASCUS çıktı.. Doktorumdan yeterli ilgiyi ve bilgiyi göremeyince başka bir doktora görünüp tekrar smear yaptırdım, bu seferde LGSIL- CIN1 çıktı.. HPV tipi sonucu gelinceye kadar koterle siğiller yakıldı.. Daha sonra HPV 53 olduğunu öğrendik.. Ve doktorum LEEP konizasyon yapılması gerektiğini söylüyor.Şimdi benim kafama takılan soru şu; bütün makalelerde LGSIL ve CIN1!in gerileme durumu söz konusu iken,ve benim siğillerim ortadan kalkmış iken hala LEEP Konizasyon şart mı ? Yoksa okuduğum şeyleri yanlış mı yorumlayıp evham yapıyorum ? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

------------------------------------------------------------------------------------------

 

   

Bu konuya 2 adet cevap yazılmış
Cevaplayanlar Mesaj
offline admin İd:312  Eklenme/Güncelleme Trh : 23.05.2013   

toplam978giriştoplam978giriştoplam978giriştoplam978giriştoplam978giriştoplam978giriştoplam978giriştoplam978giriştoplam978giriş
Üye No: 19
Üye Oluşu:
27.09.2005
Son Giriş:
3.11.2015 13:44:47
Nerden:
İSTANBUL
Konu  : 2
Mesaj : 133
Cin1 tedavisi, lsil tedavisi nasıl,

HPV sorunu maalesef kadınlarda rahim ağzında bazı hücresel değişikliklere sebebiyet olabilmektedir. Tİp 53 hpv ara tip denile hpv tipi, bazı yayınlar riskli kabul ederken bazı yayınlar ise orta derece riskli kabul temektedir. CİN1 ve CİN 2 tedavisi Kriyoterapi ile olmakta. Fakat burada leep konizasyon yapılıp yapılmayacağına doktorunuz karar verecektir. Rahim ağzının görünüşü iyi değil ise veya lezyon olan alan kolposkopide geniş görülüyor ise LEEP konizasyon tabii ki doktorun tercihi olabilmektedir. Kısaca bu tür tedavi kararalarını muayene eden doktorun kararlaştırması en doğru yaklaşIm olacaktır.


cin1,cin2,cin3,lsİL,hsiL nedir??
Günümüzde pek çok kadının bildiği gibi PAP-Smear (sürüntü) testi serviks ve bazen vajinadaki anormal hücreleri kansere ilerleme şansı bulmadan yakalar. Yakalanan bu klinik değişiklikleri olduğu ancak kanser olmadığı bilinmektedir.

Servikal displazi uterusun en aşağı parçası olan serviks (rahim ağzı) dış örtücü tabakasındaki anormal görünüşlü hücreleri tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Displazi hafif orta ve ağır olarak sınıflandırılır. Displazinin kendisi, hayatı tehdit etmediği halde kanser öncesi durumlarda ilgili bulunmuştur. Tedavi edilmez ise karsinoma in situ diye adlandırılan kanserin erken bir formuna dönüşür. Zaman içinde de invazif servikal kansere dönüşür. Servikal displazinin kansere dönüşmesi yaklaşık 10-15 yıl alır. Bu nedenle Displazilerde erken tanı ve tedavi kanserden korunmada önemlidir. Displazi her yaş grubunda görülse de en sıklıkla 25-35 yaşları arasında görülür. U.S.A.’da her yıl 250 bin-1 milyon arası kadına displazi tanısı konulmaktadır. En sık görülen displazi formu olup bunların % 70’i tedavi edilmeden de iyleşir.

Displazinin klasifiye edildiği diğer major sistem CİN (Servikal intraepitelyal neoplazi) sistemidir.

CİN 1 Hafif displazi veya LSİL olarak adlandırılır. Yaklaşık % 11 vakada CİN-3’e ilerler.

CİN 2 Ilımlı displazi veya HSİL olarak adlandırılır. Yaklaşık % 20 vakada CİN-3’e ilerler.

CİN 3 Ağır displazi veya HSİL olarak adlandırılır. Rahim ağzının örtücü tabakanın hemen tamamında anormal hücreler vardır. Bazıları CİN-3’ü Carsinoma in sitü (CİS) olarak isimlendirilirler.

KANSER: Artık anormal şekil ve büyüklükteki displazik hücreler bazal membranın altına inmiş, yayılım başlamıştır.

Displaziye Neden Olan Durumlar
1) Çok Partnerli cinsel yaşam

2) 18 yaşından önce başlayan cinsel aktif yaşam

3) Sigara

4) Kötü beslenme (Vit A, C, E eksikliği, folik asit eksikliği)

5) DES Maruziyeti: 1960-1971’li yıllarda yaklaşık 3-4 milyon gebe kadın, düşük riskine karşı sentetik bir estrojen olan Dietilstilbesterol kullanılmıştır. Zararlı olabileceği anlaşılınca kullanımı durdurulmuştur. DES’e maruz kalan annelerin kız çocuklarında az sayıda görülen vagina ve servks clear cell karsinoması bu durumu açıklamaktadır.

6) Doğum Kontrol Hapları: Doğum Kontrol Hapları kullanan kadınlarda folik asit metabolizmasını bozduğu ve ayrıca cinsel geçişli hastalıkların riskini artırdığı, böylece servikal displazi gelişimine yol açtığı düşünülmektedir.

7) HPV Enfeksiyonları: Servikal displazili kadınların % 80-90’ında HPV enfeksiyonları vardır. HPV 100’den fazla tipi olan bir virüs grubudur. U.S.A.’da yaklaşık 30 milyon insanda HPV enfeksiyonu vardır. Rahim ağzı kanseri yapan en zararlı virüs tipleri tip 16 ve tip 18’dir.

Tüp 33,35,31,39,45,51,52,56,58 ve 68’de kanserojen potansiyeli taşırlar. Tip 16 ve 18 ütün serviks kanserlerinin % 70’inden sorumludurlar. Genital siğillerinde sebebi HPV olup en sıklıkla tip 6 ve 11 sorumludur.

SERVİKAL KANSER TARAMASI
PAP test nedir?
Rahim ağzındaki hücre anormalliklerini tarif etmek için yapılan smear (sürüntü)’in patolojide rapor edilmesidir. Servikal hücre anormalliklerini 3 ana kategoride değerlendirilir.

ASCUS: Önemi belirlenemeyen atipik squamöz hücreler. Squamöz hücre rahim ağzının en dıştaki örtücü tabakanın ince, düz hücreleridir. ASCUS’a % 3 – 5 arasında rastlanır.

LSİL (Low-grade suamöz intralepitelyal lezyon): Hücrelerin şekil ve ölçülerinde değişiklik aşlamıştır. (Hafif displazi olarak da isimlendirilir). Hiçbir tedavi vermeden hastaların çoğunda normale döner. Bu teşhisi alan hastalar 2 yıl oyunca 6 ay aralarla smear (sürüntü) kontrolüne çağrılır. CİN-1 olarak da isimlendirilir. LSİL sitolojik tetkiklerin % 1-6’sın da rastlanır.

HSİL (Highgrade squamöz intra epitelyumyal lezyon): Bu tip PAP-smear neticesi mutlaka kolkoskop denilen mikroskop sistemi ile değerlendirilip gerekli yerlerden biopsi alınmalıdır. Patoloji neticesine göre tedavi planlanmalıdır. CİN-2 veya CİN-3 olarak da isimlendirilir.

PAP (Smear = Sürüntü) Test Nasıl Yapılır?
Bir kadının jinekolojik muayenesi öncesi özel smear fırçası ile serviksten alınan hücrelerin lam denilen camın üzerine sürüldükten sonra alkol ile tespit edilip patoloji laboratuarına gönderilmesidir.

PAP (Smear) testi öncesi:
1- Hasta 1 gün önceden eşiyle beraber olmamalıdır.
2- Hasta kanamalı olmamalıdır.
3- Vaginal duş, krem vs. kullanmamış olmalıdır.

PAP (Smear = Sürüntü) Testi ağrısız, acısız, kanamasız, basit 1-2 dakikada yapılan zarar vermeyen bir testtir.

PAP (Smear = Sürüntü) Testi Kimlere Yapılmalıdır?
1- 18 yaşından itibaren evli kadınlara her yıl tekrarlanır.
2- 30 yaşından itibaren eğer üst üste 3 tets negatif gelmişse artık 2-3 senede 1 tekrarlanır.
3- 70 yaşında 3 kez negatif gelirse test yapılması bırakılabilir.

TAKİP VE TEDAVİ
CİN-1 (Hafif Displazi)’deki spontan gerileme % 60-85 arasındadır. Gerileme 2 yıl boyunca 6 aylık aralarla pap testlerle takip edilir. Eğer CİN-1 yani LSİL 2 yıldan daha uzun sürüyorsa tedavi krio, laser ablation veya LEEP (Loop Elektrosurgical Ekscision) ile yapılır.

Sitolojik tetkik HSİL olarak gelmişse kolkoskopi ile hasta incelenip şüpheli yerlerden direkt biopsi yapılır. Kolkoskopi hastanın büyük mercek sistemi ile kontrolüdür. Biopsi ile gelecek CİN-2 ve CİN-3 teşhisleri için tercih edilen tedavi LEEP’dir. Hastanın myoma uteri, rahim sarkıklığı, polip veya başka teşhis edilmiş sebepleri varsa, bu hastalara ileri yaşları göz önüne alınarak Hysterektomi (Rahim ameliyatı) teklif edilebilir.

Kolposkopi sadece anormaliği gösterir. Kesin tanı patolojik doku incelemesi ile konulur. Kolposkopi ile bırakılarak anormal bölgelerden biopsi yapılması doğru tanıyı getirir.

Gebe hastada kolposkopik inceleme ile invezyon şüphesi yoksa biopsi doğum sonrasında bırakılır.

Tedavi: Tedavi seçeneği hastanın yaşına, fertilite isteğine (doğurganlık), takip olanaklarına, lezyonun yayılım ve histolojik yapısına bağlıdır.

Tedavi seçenekleri:
Lokal Eksizyon
Elektrokoter
Kriocerrahi
Laser
LEEP

Tedavi sonrası komplikasyonlar:
1- Kanama
2- Enfeksiyon
3- Servikste Stenoz (Daralma)

HPV Aşısı: Haziran 2006’da FDA (Amerikan Gıda İlaç Yönetimi) 9-26 yaşları arasındaki genç kız ve kadınlara yapılmasını tavsiye ettiği bir aşıya lisans vermiştir. U aşı HPV’nin 4 tipi (6,11,16,18)’ne karşı imminite sağlanmaktadır. HPV 6 ve 11 Genital Siğillerin % 90 HPV 16 ve 18 serviks kanserlerinin % 70’inin sebebi olarak bilinir. FDA bu aşının 3 defada 6 ay içerisinde yapılmasını önerir. (İlk aşı, 2 ay sonra, 6 ay sonra)

Hiç virüsle karşılaşmamış kişilerde çok efektiftir. Aşı yapılsa bile bu kişilerin PAP-Smear testi ile taramalara devam etmesi gerekir. Aşının koruyuculuğu 4.5-5 yıl olarak belirtilir. Gebe e emziren kadınlar aşılanmamalıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.genitalsigil.org  

offline gibigibi İd:318  Eklenme/Güncelleme Trh : 27.05.2013   

toplam1giriş
Üye No: 880
Üye Oluşu:
27.05.2013
Son Giriş:
27.5.2013 15:35:26
Nerden:
EDİRNE
Konu  : 0
Mesaj : 2
Ascus tedavisi olmadım, cin2 oldu

Aynı şey benim de başıma geldi. Edirne de devamlı gittiğim bir doktorum vardı smear testinde önce ascus çıktı doktorum önemsemedi 3 ya sonra gel tekrar edelim dedi, 3 ay sonra smear tekrar edildi CİN 2 diye rapor geldi. Meğer durum atlanmış. İlk yapılan smear testinde koilosit diye hücreler varmış, doktorum bunları görmemiş, koilosit hpv virüsü anlamına geliyormuş. CİN 2 nin sebebi maalesef HPV virüsüymüş. ASCUS anlaşılamayn hücre demekmiş. İLk smearimde biopsi yapılsaydı zaman kaybetmemiş olurdum. istanbula geldim, kolposkopi eşliğinde biopsi yapıldı, sonuç CİN 2 olarak yine geldi, doktor hanım hpv tipine de baktı, HPV tip 18 riskli tipmiş, kriyoterapi oldum, 3 ay sonraki kontrol smer normal çıtı, hafaya ikinci kontrol smearime gideceğim , kolposkopi de yapacak. bu da normal çıkarsa doktor hanım 6 ayda bir smear kontrolüne çağrılacakmışım. Çocuğum olmadığı için büyük stresteydim, kriyoterapi ile durumu kurtardık gibi..

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sayfalar :
[1]

Son Konu ve Mesajlar
Son 10 Konu Ekleyen
  Hpv doktoru tavsiye offline ESPRESSO
  Hpv 45 offline Ftmd
  Aldara offline kafkasya
  Hpv den dertliyim offline dertküpü
  Kendi kendine siğil yakma yöntemi offline asd25
  Ben bu olayi cozdum/ hikayem offline onakoma
  Bakirelerde smear offline mariapuder
  Kalıcı tedavi - araştırın - mel 1 offline hpv18hpv
  Dunyanin en talihsiz adamiyim offline sensation
  Nasil oldu offline Hakan
Son 10 Mesaj Ekleyen
  Hpv yeni bilgiler offline eczaacii
  Hpv tip 45 offline eczaacii
  Siğiller içeriye yakın mıydı? offline metoeire
  Kendi kendine siğil tedavisi ,il33 deneyimi offline MYTHOS
  Bilinen şeyler offline sensation
  Lsil offline Derya
  Molloscum ve elma sİrkesİ mucİzesİ offline Onnur
  Hpv siğili var..evlenmekten bile vazgeçtim offline Stgt
  Aldara kryo jilet koter offline Stgt
  Hastaneye hpv tedavisine başvur offline üniversiteli
Üye İstatistikleri
Online Üyeler
Online Üyemiz Yok
  Bugün kimler vardı
  En Aktif Üyeler
admin, dilan, daybreaks, MyDoom, cronicman, selmira, sensation, hpv mağduru, ac2315, zabirella, fells2, pretty07, aysec, Paula, Stgt, vildany, cetin27, DeJaVu, üniversiteli, beypazarikurusu, beyazdost, CLKI, Necat, Gizeeem, rey_han, narsurubu, eczaacii, tülay, candida, mastod,
  En Yeni Üyeler
Metehan , allergen, Nuran, Efem, ESPRESSO, Enes456, kripton, kasfer83, Pismanlik, Ftmd, kafkasya, venom34, dertküpü, memco182, metoeire, MYTHOS, Elif1, meltem74, asd25, şirin, Songoku, Abc128, muzdaripderttenbu, mit1978, onakoma, Gülay1605, Nani, Hakan, serdar76, Derya, sadis, lugesya, Onnur, fatihzen, gülüm,
Aktif Ziyaretçi 2 Aktif Üye 0 Üye Sayımız 1011
Bugün Tekil 167 Bugün Çoğul 315 Toplam Tekil 496953 Toplam Çoğul 1749551 Ip No: 44.200.230.43
Gynecologist İstanbul