Erkekte HPV Virüsü, Erkeklerde HPV Tedavİsİ

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün, erkeklerde de penis kanserine neden olduğu bilinmektedir. Hatta bu nedenle Avustralya’da  ve  Amerika’da    kız çocuklarına uygulandığı gibi erkek çocuklarına ve risk altındaki erkeklere da HPV aşısı son aylarda yapılmaya başlandı.

HPV, kanser dışında hem kadınlarda hem de erkeklerde genital bölgedeki siğiller gibi pek çok şikâyete neden olmaktadır. Genellikle erkeklerin taşıyıcı olduğunu ve bu nedenle korunmasının da kadınlar kadar önemli olduğuna  unutmamak gerekmektedir. Genital siğil erkek hastalar için de önemli riskler oluşturmakta olup genital siğil erkek hastalarda tespit edildiğinde zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir..

Erkeklerde HPV virüsü  ne gibi belirtilere yol açar?

HPV, belirti olarak  peniste siğil, penis etrafında, genital bölgede, kasıklarda, makat etrafında genital siğillerle kendini göstermektedir.Prezervatif HPV’de tam koruma sağlamamaktadır. Bu nedenle sadece peniste değil tüm genital bölgede de pek çok siğil görülebilmektedir. Hatta bu siğiller karına , kasıklara ve makat kısmına doğru yayılabilmektedir. Kısacası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyan prezervatif, HPV’de tam koruyucu değil. Zaten HPV, sadece cinsel sıvılarla değil deriden doğrudan temas ile de bulaşabilmektedir.
Erkeklerin kendilerinde siğiller yani ciltte kabarcıklar ve pütürler olarak kendini gösterir. Ancak bu durumlar oluştuğunda doktora gidilmesi siğillere teşhis konulması önemlidir. Bundan sonra da siğillerin  yakılması gerekmektedir.
 

Genital Siğillerin  Erkeklerdeki  Görüntüsü Ne Şekildedir? Erkekte HPV  Virüsü Tipleri nelerdir?

Erkeklerde  cinsel bölgedeki lezyonlar  genellikle 2-10 mm. çapındadır. HPV enfeksiyonu klasik formu olan kondiloma aküminata lezyonlarında %70-95 oranında HPV tip 6 ve 11 olduğu ve kanserojen tiplerin  daha az olduğu bildirilirken ,belirti vermeyen lezyonda ise genellikle kanserojen HPV alt tiplerinin (tip 16 ve 18) bulunduğu  bildirilmiştir

Erkekte HPV’nin bulaşma riskini ne arttırır?

HPV’nin bulaşmasını kolaylaştıran sebeplerin başında  çok eşlilik gelmektedir. Erken yaşta cinselliğe başlamak , güvenli olmayan cinsel ilişkiye girmek  bu tür HPV virusuna bağlı  kanserlerin hazırlayıcı nedenlerinden bir tanesidir.  

Erkeklerde HPV hangi bölgelerde kansere sebep olabilmekte? Penis kanseri görülür mü??

Erkeklerde penis kanserin e yol açabilen HPV makat bölgesi civarında yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere rastlanabiliyor. Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde damar, geniz, bademcik, dil, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine de neden olabilmektedir.

Erkek hastalarda HPV virüs nasıl tespit edilmektedir?

Erkeklerde maalesef kesin bir test yok, erkeklerin büyük kısmı taşıyıcı olduğu için genital siğil gibi gözle görülen belirti de vermeyebilir. Şüpheli durumlarda biopsi yapmak gerekebilmektedir. Öncelikle virüsün tipini saptamak için HPV tipleme de yapılmaktadır. Onun için ortaya çıkan siğillerden birini alıyoruz. Kansere sebep olan dört tipe bakıyoruz.

Erkekte HPV tedavisi nasıl yapılır?

Erkeklerde HPV tedavisi utlaka yapılmalıdır.Erkekte kondilom tedavisi için en iyi yöntem yakma yöntemidir. Erkekte kondilom tedavisi için seçenekler sırası ile koterizasyon, leep veya lazer ile doktorun seçeneğine göre yakma işlemi gerçekleştirilir. Tedavide genital siğilleri yakmanın yanı sıra dondurmak, cerrahi olarak çıkarmak ve küçük siğillerde özel kremler sürerek tedavi etme seçeneği de bulunaktadır. Erkekte hpv tedavisi seçenenkeri arasında yakma yöntemi en kalıcı yöntem olup nüksler yani tekrarlar daha azdır.

Erkeklere HPV aşısı yapılmalı mı?

Risk altındaki erkeklere yapılmasını tavsiye ediyoruz.Avustralya’da erkek çocuklarında rutin  yapılmaya başlandı. Amerika’da çok uluslu yapılan ve 4 bin kişiyi kapsayan bir çalışma var, bunun sonuçlarına göre HPV aşısının önümüzdeki günlerde erkeklere de yapılması taivsye edilecektir.