hpv tedavisi

 

HPV Tedavisi / Genital Siğil Tedavisi
 

HPV ve Genital Siğil

HPV virüsü nedir?
HPV (Human papilloma Virüs) hem erkek hem de kadın genital bölgesinde siğil  şeklinde kitlelerin(kondilom) oluşumuna neden olan ve aynı zamanda rahim ağzı kanseri riski taşıyan cinsel yolla bulaşan virüstür.

HPV virusü bir kez vücuda girdiğinde erkek ve kadında genital hücrelerin içine yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyona yol açar. Cinsel  temas ve ilişki yoluyla bulaşan HPV enfeksiyonuyla genital bölgede et beni veya karnabahar şeklinde; bazen tek tek bir bölgede, bazen de bir kaç bölgede; bazen toplu iğne başı  kadar ufak bazen de 5 çapına erişebilen; bazen  1-2 tane, bazen de çok sayıda oluşan  genellikle ağrısız siğiller oluşur.

HPV ne sıklıkla görülür?
HPV enfeksiyonu ülkemizde giderek artan sıklıkla ve yaygınlıkta görünmektedir. Hem erkekte hem de kadında genital siğillere yol açmakta ve rahim ağzı kanseri riski yaratmaktadır. Her üç gençten biri bu virüs ile karşılaşmaktadır.

HPV virus nasıl bulaşır?
HPV virüsü ve buna bağlı genital siğil enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Virüsün bulaşması kişinin enfekte bölgesinin örneğin penis veya kadın dış genital organı gibi diğer bireyin genital bölgelerine deri- mukoza temasıyla bulaşır. Gerçek vaginal ilişki olmasına dahi gerek yoktur. Tenin tene teması bile yeterlidir.

Erkekte HPV Virüsü
Erkeklerin maalesef büyük bir kısmı taşıyıcıdır ve bilmeden bu hastalığı partnerlerine bulaştırırlar. HPV virüsünün, erkeklerde de bazı tipleri eğer tedavi edilmez ise makat ve  penis kanserine neden olmaktadır. Aktif hasta olan erkeklerde genital siğillerle ortaya çıkar. Cinsel ilişkide prezervatif kullanımı tam koruma sağlayamamaktadır, prezervatif kullanıma rağmen bulaştırıcılık söz konusudur.

Kadında HPV ne gibi sorunlara yol açar?
HPV kadında aynı erkeklerde olduğu gibi genital bölgede ve makatta genital siğil / kondilom adı verilen yapılara yol açar. Bu virüs hücre DNA sına girerek bazı tipleri genital siğillere yol açarken bazı tipleri ise kanserojendir.

Eşinde HPV tespit edilen erkek veya kadın ne yapmalı?
Zaman kaybetmeden doktora başvurmalı ve kendinin aktif hasta veya taşıyıcı olup olmadığını öğrenmelidir. Genital siğil tespit edildiğinde hiç zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir, zira siğiller tedavi edilmezse sıçrayıp büyüme eğilimi taşırlar. Muayene sonucu genital siğil yoksa HPV testi ile taşıyıcılık araştırılmalıdır. Eşli tedavi bu hastalıkta çok önemlidir.

 

Kimlerde HPV daha sık görülür?
Özellikle çok sayıda cinsel partneri olan kadın ver erkeklerde, yıllar öncesinde çok partnerli hayatı olan kişilerin hem kendinde hem de eşinde sıklıkla ortaya çıkabilir. Bu nedenle tek eşlilik çok önemlidir.  

Cinsel İlişki dışında Tuvaletten ve Eşyadan HPV bulaşır mı? 
Bu virüsün bulaşması cinsel ilişki ve temas ile, özellikle  başka bir kişinin infekte bölgesinin  partnerinin penis, vajina, makat, kasık gibi bölgelere teması ile geçer. Çok nadiren dış ortamdan bulaşabildiği de iddia edilmektedir.

Ne gibi belirtileri vardır?
HPV kişiye bulaştıktan sonra ortalama 2 ay ila yıllara uzanan bir kuluçka süresine girer. Tiplere göre şikayetleri değişmekle birlikte genellikle hem kadın hem de erkekte genital bölge ve makat civarında veya bazen de ağız-boğazda et beni şeklinde siğiller ile ortaya çıkar. Erkeklerde genellikle belirti vermemesine rağmen kadınlarda da bazen siğil yapmayıp  rutin semar testinde koilositik değişiklikler veya rahim ağzı kanseri riski taşıyan displazi hücreleri ( ASCUS,AGUS, CİN1,CİN2,CİN3 gibi) ile anlaşılabilmektedir.Bu nedenle rahim ağzı kanseri erken tanısı için her kadının yılda bir kez pap smear testi yaptırması çok önemlidir.

Mutlaka bulaşacak diye bir kural var mıdır?
Hayır yoktur, bağışıklık sistemi güçlü ve aşılı kişiler bu virüsü almayabilir. Karşı tarafta genital siğil var ise HPV daha kolay bulaşır.  Fakat unutmamak gerekir ki HPV oldukça bulaşıcıdır ve genital bölgedeki siğillerin kısa süreli teması bile bulaşması için yeterlidir. Kadının anatomisi ve flora yapısı sebebi ile özellikle erkekten kadına daha kolay bulaşır.

Kanser ve HPV ilişkisi nedir?
Kadınlarda vulva kanseri, vajina kanseri, rahim ağzı (serviks) kanseri, makat-anüs-rektum kanseri ve oral seks ile bulaşması ile baş boyun kanserine yol açabilmektedir. HPV tip 16,18 yüksek riskli olup rahim ağzı kanserinin %95 sebebidir. Erkeklerde  ise penis kanserine yol açabilen HPV makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kanser yapabilmekte ve  oral seks yoluyla erkeklerde geniz, dil, gırtlak kanserine  neden olabilmektedir.

HPV tipleri nelerdir?
HPV'nin çok sayıda tipi yani çeşidi vardır ve isim yerine numaralar ile sınıflanmışlardır. Bu tipleri belirlemek için HPV DNA testi / HPV tipleme testi yapılmaktadır.Genellikle düşük riskli tipler genital siğillere yol açarken, yüksek riskli tipler ise kanserojendir.

Düşük Riskli HPV tipleri: Tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 ve 81

Yüksek Riskli HPV tipleri: Tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ve 68

Ara tip- Muhtemelen Yüksek HPV tipleri: Tip 68, 26, 53, 66, 67, 70, 73, 82

HPV testi Erkekte ve Kadında yapılmalı mı? 
Rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörü HPV ile enfekte olmaktır. HPV DNA testi, virüsün DNA parçalarının aranması işlemidir. Genital bölgede bulunan bir siğilden alınan küçük bir parça HPV tipleme testi için yeterli olacaktır. Test aynı zamanda vajinadan veya erkekte üretra ağzından sürüntü alınarak da yapılabilmektedir. 5 yılda bir rutin HPV taraması ön görülmektedir.

Kadınlarda ve erkeklerde HPV muayenesi nasıl yapılır? 
HPV ye bağlı genital siğillerin tanısı bu konuda uzman doktor tarafından muayeneyle kolaylıkla konulabilmektedir. Ancak şüpheli siğillerde mutlaka HPV  tipleme testi yapılmalı ve şüpheli doku varsa biopsi yapılmalıdır. Ayrıca dijital büyüteç ve vulvoskopi /kolposkopi cihazı eşliğinde asetik asit testi ile özellikle erkeklerde net seçilemeyen siğillerin teşhisini koymak olasıdır.

Gebelerde ve doğumda HPV ne gibi sorunlara yol açar?
HPV virüsü hastalığı gebelikte anneden plasenta yoluyla bebeğe geçmemektedir. Lakin normal doğum sırasında bebeğe direkt doğum kanalından geçerek ağzına ve nefes yollarına bulaşması mümkündür.  Bu nedenle sezaryenle doğum şekli normal doğuma tercih edilmelidir. Geçirilmiş HPV öyküsü olan veya hamilelikte siğil tespit edilen hastalarda  hamilelik öncesi 3 ayda smear yapılmamışsa gebe kaldığında smear testiyle kanser taraması mutlaka yapılmalı ve şüphe durumunda gebelikte HPV DNA testi tekrarlanmalıdır.

HPV Tedavisi Nasıl yapılır?
HPV tedavisinde temel prensip nüksleri en aza indirmek için kitlelerin mümkün olduğunca temizlenmesidir. Bu amaçla virüslere etkili ilaçlar kullanılarak lokal (bölgesel) tedavi ve büyük lezyonların koterizasyon yoluyla yakılması şeklinde tedavi uygulanır. Siğillerin yok edilmesi virüsü yok etmediği için özellikle bağışıklık düşünce siğiller tekrar riski taşımakta, taşıyıcılık devam etmektedir.

Hatırda tutulması gereken nokta tedavinin yanlızca görünen lezyonları ortadan kaldırmakla sınırlı olduğudur. HPV enfeksiyonu kronik seyreder ve kitleler ortadan tümüyle kalksa da hücrelerin içinde gizli bir şekilde yaşamını sürdüren virüsler sayesinde bulaştırıcılık devam edebilir ancak görünen lezyon ne kadar az ise bulaştırıcılık da o kadar düşüktür. Hastanın bağışıklığı da virusun gücü kadar önemlidir. Fiziksel yada psikolojik olarak bağışıklık sisteminde düşme olunca hastalık artar, siğiller ortaya çıkar.

HPV tedavisinde kullanılan yöntemler nedir;
İlaçla HPV tedavisi:  Aldara krem, Podofilin, podofiloks, biklorasetik asit,  TCA- trikloro asetik asit, , interferon, 5-flourasil, Veregen krem gibi değişik maddelerden birisi siğilin üzerine uygulanır. Kremle HPV tedavisinde genital ve makat etrafı bölgede savunma mekanizması arttırılması ve kondilomun büyüklüğünün azaltılarak vücudun deriyi kendi mekanizması iyileştirilmesi hedeflenir. Kremle tedavinin yan etkileri çoktur, kimyasal yanık ve alerji sıklıkla görülür.

HPV kriyoterapi (dondurma) tedavisi;  Azot gazı sıkılarak siğiller kriyo yöntemi ile  tedavi edilir. Ağrılı bir süreçtir, vajina içi ve makat içi siğillerde uygulama zordur ve nüks oranı yüksektir.

HPV koter (yakma) tedavisi; Siğilin elektrokoter cihazı ile yakılması tedavisidir.  Bazen yanık ve iyileşme sorunları olabilir. Koterle HPV lezyonlarının tedavisi günümüzde yerini  lazer ve leep ile tedavi yöntemine  bırakmaktadır.

Radyofrekans ile HPV tedavisi; Genellikle birden fazla seans gerektirir, az tercih edilen tedavi yöntemidir.

HPV Leep tedavisi; Koter cihazının daha ileri teknolojisi gibi olan bu yöntem sağlam dokuya zarar vermez ve vajina içi, makat etrafı ve penis üstü gibi yerlerde HPV tedavisi için en güvenilir ve lezyonların tekrarlama ihtimalinin düşük olduğu modern bir yöntemdir.

Lazer HPV tedavisi; Lazer ile lezyonlar derinin derin ve sağlam katlarına zarar vermeyecek şekilde tamamen güvenli şekilde temizlenir. Lazer tedavisinin üstünlüğü ise oluşturulan deri hasarının çok az olması nedeniyle deri iyileşmesinin hızlılığı ve daha az iz kalmasıdır. Tek seansta HPV tedavisi için en uygun yöntemdir.

HPV cerrahi  tedavisi; HPV ye bağlı lezyonlar çok büyükse ve kanser riski varsa uygulan ve çok nadir tercih edilen yöntemdir.

HPV tedavisi mümkün mü, HPV Vücuttan atılır mı?
Evet, HPV’yi yenmek mümkündür. HPV vücuttan temizlenir ve atılır. Bunun ne kadar sürede olacağını belirleyen kişinin bağışıklık sistemi ve HPV virüsünün tipidir. HPV ye bağlı siğiller temizlendikten sonra vücuttaki virüs yükü azalır ve bağışıklık sistemi devreye girerek hpv virüsü vücuttan atılır . Unutulmaması ve dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de, siğilleri olan bireylerin kendilerinin tedavi edilmesinin yanı sıra partnerinin ya da eşinin de tedavi edilmesi gerekliliğidir. HPV eş tedavisi çok ama çok önemlidir.

HPV den kurtulmak için hangi destek tedavisi gereklidir?
HPV nin vücuttan temizlenmesi mümkündür ve bir süre sonra “HPV Pozitif” olan hasta “HPV Negatif” e döner.  Siğillere yapılan doğru tedaviyle birlikte, uygun bağışıklık tedavilerinin uygulanması burada devreye girmektedir. Bu amaçla AHCC, Papillex, Propolis, beta glukan, zerdeçal ve çinko kullanılmaktadır.

HPV den korunma mümkün mü?
HPV aşıları ile HPV nin riskli ve önemli tiplerinden korunma mümkündür. HPV aşıları yurt dışında artık ileri yaşlara kadar uygulanmakta ve kadınlar dışında erkeklere de 3 doz halinde HPV aşısı yapılmaktadır.

genital siğil doktoru istanbul hpv tedavi merkezi
kondilom kliniği istanbul türkiye

 

tgs:

En İyi HPV tedavisi Tek seansta

Kesin HPV tedavisi yöntemleri

Genital siğil kesin tedavi

HPV Tedavisi lazer En İyi Yöntem

HPV Tedavisi Fiyatları, HPV Tedavi Merkezi istanbul